Je hebt er vast al eens over gehoord: Interrail. Maar hoe werkt Interrail? En hoe kun je het beste een interrail reis plannen? In dit artikel geven we antwoord op deze veelgestelde vragen. Als eerst goed om te weten: Als je gaat interrailen kun je dankzij één trein-ticket naar hartelust diverse betoverende plekken in Europa bezoeken. Met één treinticket, de interrail-pas, ben je dus in één klap heel wat ervaringen rijker. Het is een ideale manier van reizen én ook nog eens redelijk goedkoop als je onder de 27 jaar bent.
Hoe werkt interrail?
Om je goed uit te kunnen leggen hoe interrail werkt, heb ik zelf een maand interrailen getest. Samen met mijn vriend ging ik vier weken op avontuur door Oost-Europa. Mijn vriend en ik stapten met onze backbacks en een toffe nieuwe Nikon 1 J5 de trein in om het oosten van Europa voor jullie te verkennen. Maar hoe hebben we die interrail reis gepland? We leggen het hieronder uit.
In 4 stappen een interrail reis plannen
We beginnen bij het begin, de 4 voorbereidende stappen die je precies laten zien hoe je een interrail-reis kan plannen.
Stap 1: Je reis plannen
Je hoeft uiteraard niet ieder detail vast te leggen, dan is het avontuur er snel vanaf, maar het is wel handig om te weten welke landen je ongeveer wilt gaan bezoeken en hoeveel dagen je in totaal op pad bent. Dit is namelijk belangrijke informatie als je zo goedkoop mogelijk je Interrail pas wilt aanschaffen. Er zijn namelijk verschillende type interrail-passen:
One Country Interrail-Pass:
Besluit je om te gaan reizen binnen één land, dan is deze pas de beste optie. Hierbij geld ook het in- en uitreizen van je eigen land. Afhankelijk van je leeftijd en bestemming beginnen de prijzen rond de 50 euro.
Interrail Global Pass:
De ideale pas als je door meerdere landen wilt reizen. Je kan naar 30 Europese landen, als je voor deze pas kiest beloofd dit een interessante reis te worden! Naast treinmaatschappijen zijn er nog een aantal aangesloten openbare vervoersmaatschappijen die ook meedoen. Houd er wel rekening mee dat je over het algemeen moet bijbetalen als je bijvoorbeeld met de bus gaat.
Interrail Premium Pass:
Dit is de enige pas waarbij je niet extra hoeft te reserveren voor de nachttreinen. Je hebt altijd een plek naar keuze zonder dat er reserveringkosten in rekening worden gebracht. Bij de One Country Pass & de Global Pass betaal je dus altijd extra voor de reserveringen. Dit is vooral een handige pas indien je besluit naar Italië of Spanje te gaan, waar de reserveringen ontzettend duur zijn.
Voor welke pas hebben wij gekozen toen we onze interrail-reis gingen plannen?
Nadat we hadden besloten dat we ongeveer 7 landen wilden bezoeken, kozen wij voor de Interrail Global Pass.
Stap 2: Hoe bepaal je het aantal reisdagen, hoe werkt dat bij interrail?
Je kan nog met de prijs van je pas spelen door je reisdagen te bepalen. Hoeveel dagen verwacht jij daadwerkelijk in de trein door te brengen? De dag dat je daadwerkelijk met de trein reist, wordt bij interrail een reisdag genoemd. Met reisdagen wordt dus niet de complete duur van je reis bedoelt, maar echt de trein-dagen. Zo werkt dat bij interrail:
A) 5 dagen reizen binnen een periode van 15 dagen
B) 7 dagen reizen binnen een periode van 1 maand
C) 10 dagen reizen binnen een periode van 1 maand
D) 15 dagen reizen binnen een periode van 1 maand
E) elke dag reizen binnen een periode van 15 dagen
F) elke dag reizen binnen een periode van 22 dagen
G) elke dag reizen binnen een periode van 1 maand
Optie A t/m D worden ook Flexi passen genoemd.
Optie E t/m F worden ook Continuous passen genoemd.
De prijzen variëren van ongeveer 170 tot 500 euro op basis van de Global Pass. Ben je jonger dan 28 jaar? Tot en met 27 jaar krijg je ook nog eens jongeren korting op die prijs.
Aangezien wij zonder vooruit te plannen op reis willen gaan kozen wij voor de laatste optie: iedere dag kunnen reizen binnen een periode van 1 maand. Dit is dan weliswaar de duurste optie, maar dit maakte ons wel onafhankelijk. Precies wat wij wilden. Aangezien we beide nog nét onder de jongerenkorting vallen besparen we ook nog eens iets meer dan 100 euro per pas, heel chill!
Stap 3: Hoe werkt het reserveren bij interrail, moet je dat wel of niet doen?
Je hebt je pas gekozen en het aantal reisdagen. Maar je kan nog niet helemaal zorgeloos op reis. Soms moet je namelijk je treinticket reserveren. Via de Rail Planner app kan je de meeste treintijden snel en gemakkelijk terugvinden, ook offline. Maar mocht je met een HSL of nachttrein willen reizen, dan ben je verplicht om te reserveren. Deze reserveringen nemen extra kosten met zich mee (ze zitten dus niet inbegrepen bij de interrail pass, met uitzondering van de Premium Pass). Met andere woorden, soms is reserveren nodig en als je het doet kan het je extra kosten opleveren.
Reserveren kan op de populaire routes via je interrail account. Bij sommige routes kan dit telefonisch en bij andere routes weer op het treinstation zelf. Hoe je de reserveringen gaat aanvragen zal dus erg afhankelijk zijn van jouw bestemmingen. Wij kozen ervoor om alleen onze eerste nachttrein te reserveren via ons account online. Aangezien wij zo min mogelijk wilden plannen kozen wij ervoor om zoveel mogelijk op het treinstation zelf te reserveren. Hierdoor ben je flexibel en goekdoper uit, maar het maakt het natuurlijk ook extra spannend omdat je niet weet of er wel echt plek is.
Stap 4: Vul je eigen interrail-reiskalender in zodra je in de trein stapt
Je bent bijna klaar om in je eerste trein te stappen en daadwerkelijk te gaan interrailen! Het is natuurlijk van belang dat je wel legaal in de trein zit en daarvoor moet je je reiskalender invullen. Ondanks dat je een interrail pas hebt en redelijk vrij mag reizen, is er natuurlijk wel een systeem bedacht om te zorgen dat niemand misbruikt maakt van bijvoorbeeld je aantal reisdagen. Om deze reden moet je altijd voor je de trein instapt je route opschrijven in je interrail-pas-boekje. dit noemen ze ook wel je reiskalender. Doe dit altijd goed, want je wilt geen boete krijgen voor een reis die je al hebt betaald.
Hoe werkt bij interrail de reiskalender?
De dag komt altijd boven de maand te staan. Check de datum goed, want je mag niets aanpassen, doorstrepen of verbeteren op je reiskalender. Heb je dus een beperkt aantal reisdagen en moet je iets doorkrassen of iets dergelijks, dan gooi je wellicht per ongeluk een reisdag weg. Dat wil je niet, denk dus goed na voor je het definitief invult!
Houd ook rekening met de 7-PM regel. Wanneer je met een nachttrein na 19.00u ’s avonds vertrekt en het eindpunt na 4.00 ’s ochtends word bereikt, dan geldt dit maar als 1 reisdag. Je schrijft dus alleen je aankomst datum op. Handig!
Meer lezen over interrailen:
Lees ook:
Waarom iedereen ooit één maand moet gaan interrailen in Scandinavie Interrail: Wat is het en hoe plan je een route? 10 tips voor als je gaat interrailen door EuropaWil je gaan interrailen?